Lønner det seg med firmabil?

Valget mellom firmabil eller å bruke egen bil og kreve kjøregodtgjørelse er ikke så opplagt som du kanskje tror. Her er huskelisten du bør pugge.

Selv om det høres fristende ut å la arbeidsgiver dekke alle utgiftene ved bilholdet, er det langt fra sikkert at det lønner seg. Svaret er avhengig av bilens pris, hvor mye du kjører, og ikke minst hvor mye du tjener og skattenivå.

Her gjelder det altså holde tungen rett i munnen om du ikke vil ende opp med en baksmell som svir.

Firmabil eller kjøregodtgjørelse: Hva er det egentlig?

Har du firmabil er det jobben som eier bilen, men du må betale skatt av fordelen det er å disponere den. Størrelsen på dette inntektstillegget vil variere etter nybilprisen, og grensene  justeres normalt en gang i året. Selv om mange irriterer seg over firmabilskatten er det verdt å huske på at den nesten alltid er lavere enn de reelle bilutgiftene. I tillegg er det mange som syns det er en fordel at bilkostnadene blir forutsigbare – siden du betaler for bruken av bilen via skatteseddelen.

Bruker du derimot privatbilen din er det du som eier bilen, men du kan kreve kjøregodtgjørelse for bruk av bilen i jobbsammenheng. Det gir langt lavere skatt, men riset bak speilet er at du får økt slitasje på din egen bil, som dermed synker raskt i verdi, samtidig som du selv har risikoen for uforutsette utgifter dersom noe går galt med bilen.

Generelt kan man si at det er mer lønnsomt å ha firmabil jo dyrere bilen er. Grunnen er ganske enkelt at verdifallet på dyre biler jevnt over er langt større enn på de rimelige bilene, samtidig som statens satser for kjøregodtgjørelse er fast og uavhengig av bilens type og pris.

Jevnt over kan man si at firmabil lønner seg når:

 • Du tjener middels å velger en bil som er stor og dyr
 • Du har mye privatkjøring og lite jobbkjøring
 • Du har lang kjørevei mellom arbeid og hjem
 • Arbeidsgiver kun tilbyr statens satser for kjøregodtgjørelse

Kjøregodtjørelse kan være et godt alternativ dersom:

 • Du tjener bra, og velger en rimelig bil med lave driftskostnader
 • Det er kort vei mellom arbeid og hjem
 • Du har lite privatkjøring og mye jobbkjøring
 • Arbeidsgiver tilbyr en høy fast bilgodtgjørelse, eller velger å kompensere ansatte som ikke velger firmabil.

Men dette er bare et utgangspunkt.

Hva skal med?

Skal du være sikker på hvilken bilordning som lønner seg for deg, er du altså nødt til å foreta et helt konkret regnestykke der du sammenligner de alternative løsningene.

Faktorer du må ta hensyn til er:

 • Bilens alder og pris
 • Hvor lang avstand du har til jobben
 • Hvilket kjøremønster du har, og ikke minst
 • Hvilke kompensasjon tilbyr arbeidsgiveren som alternativ til firmabil.

Vi i Aaby Auto kan selvsagt hjelpe deg med valget, men vi anbefaler at du også bruker de ulike firmabilkalkulatorene på nettet for å få en god pekepinn. Her er våre favoritter, som alle åpnes i et nytt vindu:

Smarte pengers firmabilkalkulator

DinSides firmabilkalkulator

Nordeas firmabilkalkulator