Dette må du vite om vinterdekk

Uansett om du skal kjøpe ny bil eller trenger nye vinterdekk på på den gamle: Her er alt du trenger å vite.

Er det påbudt med vinterdekk?

Nei, i utgangspunktet er det ikke det. Men kjører du med sommerdekk eller utslitte vinterdekk når det er snø og is ute, ligger du svært dårlig an. Grunnen er at regelverket sier at bilen skal være skodd etter forholdene, og dekkene må derfor oppfylle kravene til tilstrekkelig veigrep.

Med andre ord: Går noe galt og dekkene dine ikke holder mål får du svi. Ikke bare risikerer du å skade dine medtrafikanter og deg selv, riset bak speilet er i tillegg bøter og førerkortbeslag, og ikke minst at forsikringsselskapene kan holde deg personlig ansvarlig for alle person- og materielle skader som kan oppstå. Det er en situasjon du definitivt ikke vil havne i.

Når er det lov med piggdekk?

I Sør-Norge kan du kjøre med piggdekk fra 1. November. I Nord-Norge kan du ta på piggdekkene allerede 16. Oktober.

Men husk: Siden hovedregelen er at bilen alltid skal være skodd etter forholdene kan du selvsagt bruke piggdekk før disse datoene dersom førete tilsier det. Med andre ord: Skal du fjellet i oktober og det er meldt snø? Da er det bare å sette på piggdekkene med god samvittighet før du drar.

MERK: Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk.

Hva er kravene til mønsterdybde?

Om vinteren skal dekkene ha minimum 3 millimeter mønsterdybde, mens det holder med 1,6 millimeter når du kjører med sommerdekk på sommerføre.

NB: Siden du er nødt til å sko bilen din etter forholdene betyr dette at du kan få bot for å bruke lovlige sommerdekk i vintersesongen. Selv om de har lovlig mønsterdybde som sommerdekk,  kan de altså ta deg om mønsterdybden ikke er på minimum 3 millimeter!

Hvor ofte bør du skifte vinterdekk?

Det avhenger selvsagt av hvor mye du kjører, men husk at du tar hensyn til mer enn mønsterdybden på vinterdekk. Gamle vinterdekk blir gjerne hardere med årene, og da får de dårligere festeevne til underlaget. Dette er også grunnen til at dekkets produksjonsdato står på på siden av alle dekk, og generelt er det enighet om at vinterdekk ikke bør brukes i mer enn 4-5 sesonger uansett hvor langt du har kjørt og hvor bra mønsteret er.

Hvorfor er det ekstra viktig å sjekke lufttrykket på vinterdekkene?

Skader som følge av for lite luft i dekkene er dessverre blant de hyppigste årsakene til at bilister trenger veihjelp om vinteren.

Om vinteren bør du derfor sjekke dekktrykket minst en gang i måneden.

Grunnen er at trykket i dekkene forandres når det blir minusgrader, og jo kaldere jo mindre blir trykket. Flere dekkprodusenter anbefaler derfor at du om vinteren bør fylle opp til 10 prosent mer luft i dekket enn det som står oppgitt i instruksjonsboka.

Husk: Har du for lite luft i dekket bruker bilen mer drivstoff, du får dårligere veigrep og dekkene slites raskere.

Hvordan finner du riktig lufttrykk til bilen din?

De fleste biler har et klistremerke i dørstolpen på førersiden, eller på baksiden av tanklokket som viser deg riktig tall. Men hvis du ikke finner det der, vil opplysningene du trenger alltid stå i bilens instruksjonsbok.

Holder det å ha på piggdekk enten foran eller bak?

Har du vokst opp i bagasjerommet på en gammel bakhjulsdrevet bil der bestefar kun brukte piggdekk bak? Vel, i dag er ikke det lov. Bruker du piggdekk må du ha det på alle fire hjulene.

Kan jeg bruker vinterdekk hele året?

Her må vi skille mellom piggfrie vinterdekk og piggdekk.

  • Piggfrie vinterdekk kan lovlig brukes hele året, men det anbefales ikke. Vinterdekk er laget av en gummi som holder dem myke når det er kaldt. Om sommeren blir de derimot for myke og resultatet er dårligere veigrep. I tillegg slites de ekstra raskt.
  • Piggdekk kan i utgangspunktet kun brukes lovlig i vintersesongen (som nevnt over). Bruker du piggdekk på sommerføre, og ikke er på vei til fjells hvor det ligger snø, risikerer du altså et forenklet forelegg fra politiet. Husk at flere kommuner også gir deg gebyr om du blir stoppet med piggdekk utenom sesong.

Bør du velge piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

Det finnes ingen fasit på om en skal kjøre med pigger eller uten, og generelt kan man si at svaret avhenger av hvor i landet du bor, og ikke minst hvordan du kjører.

Generelt viser de fleste dekktester at piggdekk gjør det best på brems- og akselerasjonstestene, og at de gir best veigrep på is. Samtidig blir de piggfrie dekkene stadig bedre på isete underlag, og har ofte en fordel når det er slapsete og tørt føre. Piggfrie vinterdekk har også en tendens til å beholde vinteregenskapene lenger enn piggdekkene, og ikke minst så støyer de mindre og sliter mindre på veibanen.

Valg av vinterdekk og dekkhotell

Vi i Aaby Auto vet hvilket dekk som passer best til din bil og dine behov.

Vi kan i tillegg tilby rimelig dekkhotell slik at du slipper å oppbevare dekkene hjemme. Lagring er imidlertid bare en av fordelene med vårt dekkhotell. Inkludert i prisen er også hjulskift og rengjøring, i tillegg til at vi sjekker at dekkene dine er i orden slik at du alltid er klar til neste sesong.

Les mer om vårt dekkhotell her!