HYUNDAI IONIQ

Dette må du vite om sommerdekk

Begynner sommerdekkene å bli slitte eller holder de en sesong til? Her er huskelisten for sommerdekk.

At bilen din er utstyrt med gode dekk er helt avgjørende for et godt veigrep. Mange er imidlertid så opptatt av vinterdekkene at de fort glemmer sommerdekkene, og det er synd. Trygghet på veien bør nemlig ha førsteprioritet uavhengig av årstid.

 

Valg av sommerdekk og dekkhotell

I Aaby Auto vet vi selvsagt hvilket dekk som passer best til din bil og dine behov. Vi i Aaby Auto tilbyr i tillegg rimelig dekkhotell slik at du slipper å oppbevare dekkene du ikke bruker i garasjen. Lagring er imidlertid bare en av fordelene med vårt dekkhotell.

Inkludert i prisen er også hjulskift og rengjøring, i tillegg til at vi sjekker at dekkene dine er i orden slik at du alltid er klar til neste sesong.

Les mer om vårt dekkhotell her!

 

Mønsterdybde på sommerdekk

Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er minimum 1,6 mm, men husk at et godt veigrep kan redde livet ditt og det er ikke uten grunn at mange eksperter anbefaler 3 millimeter.

Grunnen til at mønsterdybden er viktig er at den påvirker dekkets evne til å bremse effektivt på vått underlag, og ikke minst motvirke vannplaning.

 

Hvor ofte bør du skifte dekkene?

Det avhenger av kjørelengde og kjørestil, men ligger man på rundt 15.000 kilometer om året bør dekkene holde i minimum 3 sesonger.

Husk likevel at mønsterdybden på dekket ikke er alt. Gamle dekk blir gjerne hardere med årene, og da får de dårligere festeevne til underlaget. Dette er også grunnen til at dekkets produksjonsdato står på på siden av alle dekk, og generelt er det enighet om at dekk ikke bør brukes i mer enn 4-5 sesonger – uansett hvor langt de har kjørt og hvor bra mønsterdybden er.

Bestill service ved vårt bilverksted!

 

Lufttrykk: Gjør det til en god vane å sjekke

Riktig lufttrykk i dekket gjør at bilen bruker mindre drivstoff, at dekkene slites mindre og at kjøreegenskapene blir så gode som mulig. Det beste er derfor å sjekke lufttrykket minst en gang i måneden.

Hvilket lufttrykk du skal ha står alltid i instruksjonsboken, men de fleste biler har et klistremerke i dørstolpen på førersiden, eller på baksiden av tanklokket som viser deg riktig tall.

 

Kan du bruke piggfrie vinterdekk om sommeren?

Ja, det kan du faktisk. Men selv om det er lov, er det definitivt ikke å anbefale. Grunnen er at  vinterdekkene er laget av gummi som holder dem myke når det er kaldt. Om sommeren blir de derfor så myke at du får et dårligere veigrep. Sidene dekkene er ekstra myke vil de også slites ekstra raskt.